Stolný futbal

Stolný futbal, je stolová hra, ktorá je voľne založená na  klasickom futbale . Cieľom hry je použiť ovládacie kľuky na presun lopty do bránky súpera. Neexistujú žiadne pravidlá pre hranie hry, v tom zmysle, že pravidlá sa líšia v rôznych krajinách a dokonca aj v mestách a niekedy aj medzi rôznymi klubmi v tom istom meste.

História stolného futbalu

Patenty na podobné stolové hry siahajú do Španielska už v 90. rokoch 19. storočia. Avšak pôvod stolneho futbalu siaha až do roku 1921, keď hru Harold Searles Thornton zo Spojeného kráľovstva patentoval (UK patent č. 205,991 zo 14. októbra 1921 a prijatý 1. novembra 1923).

Harold rozhodol urobiť hru, ktorú by ľudia mohli hrať vo svojich domovoch a to kôly popularite futbalu v Európe ktorá sa veľmi rýchlo šírila.

Stolný futbal –šport

Stoly stolného futbalu sa môžu líšiť vo veľkosti, ale typický stôl je asi 120 cm dlhý a 61 cm široký. Stôl zvyčajne obsahuje osem riadkov tyčí na ktorých sú umiestnené figúrky.Figúrok je 11 a to rovnako ako v klasickom futbale .Stolný futbal môžu hrať dvaja hráči (dvojhra) a  aj štyria hráči (štvorhra), kde existujú tímy dvoch ľudí na oboch stranách.

Na začiatku hry sa loptička hádže do ihriska otvorom na bočnej strane stola alebo sa jednoducho umiestni pri nohách figúrky v centre stola. O počiatočnej rozohrávke rozhodne hod mincou. Hráči ovládajú loptu pomocou figúr umiestnených na tyčiach a snažia sa kopnúť loptu do bránky súpera. Profesionálni hráči strieľajú loptičku rýchlosťou až 56 km/h.

Podľa pravidiel môže hráč otočiť tyčou maximálne o 360 stupňov (angl. spinning). Inak je tento zákrok považovaný za faul. Existuje mnoho variácií pravidiel. V niektorých variáciách smie hráč rotovať s figurínami tak dlho, pokiaľ ich bude mať pod kontrolou. Vo všeobecnosti sú strely, ktorý rotácia bude mať plných 360 stupňov povolené.

Stolný futbal sa ale v mnohých krajinách hrá aj na profesionálnej úrovni. V Česku napríklad fosballová sezóna trvá od septembra do júna a v jej rámci sa konajú turnaje organizované CFO, teda Českou fosballovou asociáciou. Turnaje sú rozdelené do nasledujúcich troch kategórií:

  1. Český pohár
  2. Krajský pohár

III. Oblastný pohár

Majstrovstvá republiky sú potom samostatnou súťažou.



Publikované: 03. 07. 2019

Galéria k článku