Šípky sú viac ako len krčmová hra, môžete byť aj úspešným športovcom

Šípkar Jaroslav Mareček: Stať sa reprezentantom Slovenska a zjednotiť región

Možno ste aj vy mali v detskej izbe terč, do ktorého ste hádzali šípky. Alebo ste sa so šípkami stretli aspoň v nejakom podniku. Táto bežná barová zábava má, samozrejme, aj svoju profesionálnu podobu. Vo svete patria šípky k mimoriadne populárnym športom, u nás sa stále radia skôr k tým netradičným, aj keď nadšencov rôznych vekových kategórií stále pribúda. Patrí k nim aj Jaroslav Mareček, ktorý ako jediný Seničan hrá slovenskú ligu v šípkach.

 

Kedy a ako ste sa k tomuto športu dostali?

Šípky sa stali mojou záľubou zrejme preto, že nie som veľmi športový typ. K tomuto športu som a dostal v roku 2007 vďaka známym, s ktorými som hrával v miestnom pohostinstve. Jeden večer, keď videli, že sa mi v hre darí, rozhodli sa, že ma zapíšu do druhej mestskej šípkovej ligy. Vtedy mala Senica 42 aktívnych hráčov v šípkach. S pravidlami tohto športu ma oboznámil môj dlhoročný kamarát Braňo Filípek, ktorý bol môj mentor a tréningový sparring partner. Viedol v Senici organizačne chod všetkých turnajov a líg a patril medzi najlepších senických šípkarov. Braňo ma dostal na turnaje medzi celoslovenských hráčov a neustále ma v mojej aktivite podporoval.

Šípky sú mnohými vnímané len ako krčmová zábava. Skutočnosť je však iná…

Ako krčmovú zábavu šípky ľudia vnímajú len v meradle mestských líg. Turnaje vyšších tried sa začali hrávať v kultúrnych domoch a športových halách. Vzhľadom na to, že tento šport získava stále viac a viac na popularite, začali ho podporovať aj rôzni sponzori. Tým bolo možné navýšiť finančné odmeny, ktoré však stačia len na pokrytie nákladov, ako je cestovné a štartovné do turnaja. Na Slovensku sa momentálne šípkami určite uživiť nedá. Cesta k profesionálnym šípkam je zdĺhavá, finančne aj časovo náročná. Treba ísť od víťazstva k víťazstvu a vyhrávať kvalifikácie do profesionálnych turnajov. Ak sa vám potom podarí udržať medzi elitnými hráčmi, stávate sa profesionálnym hráčom.

Sú na hráča kladené nejaké špeciálne nároky? Aké predpoklady by mal spĺňať?

Tieto nároky nie sú nejako špecificky vyhranené. Samozrejme, sú pravidlá, ktoré platia pred terčom a vo všeobecnosti treba dodržiavať aj pravidlá slušného správania v spoločnosti. Vyššie súťaže vyžadujú už určitý dresscode, ktorý spočíva v polokošeli alebo košeli s golierom, čiernych nohaviciach a čiernych poltopánkach. Profesionálni hráči majú udelené výnimky, ako napríklad Peter Wright. V každom prípade platí, že dobrý hráč by mal hrať fair play a mal by sa vedieť vyrovnať s prehrou bez prehnaných emócií.

Ste jediný Seničan, ktorý hrá slovenskú ligu v šípkach. Čo to znamená?

Ako jediný Seničan sa pravidelne zúčastňujem na celoslovenských turnajoch, ktoré sa hrajú od západu až po východ. Úspechy na týchto podujatiach ma dostali medzi slovenskú elitu, ktorá hrá slovenskú ligu stredozápad. V lige pôsobí 16 najlepších hráčov, ktorí medzi sebou bojujú o štartovné na kvalifikáciu do PDC (Professional Darts Corporation). Ja som v roku 2018 odohral a úspešne vyhral 5 regionálnych líg (Senica – 3 ligy, Skalica, Brezová pod Bradlom) a na základe nielen týchto úspechov, ale aj úspechov z minulosti a vysokých umiestnení na slovenských turnajoch, ma oslovil usporiadateľ Jaroslav Oprala z Nitry, či nemám záujem hrať stredozápadnú extraligu. Ako nováčik v tejto súťaži som obsadil 9. mieste. Na poslednom celoslovenskom turnaji, ktorý sa hral v obci Bukovec, som skončil na druhom mieste po nepodarenom finále. V súčasnosti nehrám žiadnu regionálnu ligu, ale pripravujem sa na septembrový štart do kolotoča celoslovenských šípok.

Laik určite nemá predstavu, ako taký turnaj v šípkach na vyššej úrovni vyzerá. Skúste nám to priblížiť. 

V prípade záujmu o hru na akomkoľvek turnaji je nutná registrácia a zaplatenie štartovného. Väčšie slovenské turnaje sa registrujú online alebo priamo u organizátora. Pred začatím turnaja organizátor vyhlási pravidlá a všetky upozornenia súvisiace s hrou. Po registrácii sa uskutoční rozlosovanie dvojíc do pavúka, podľa ktorého sa potom hrá celý turnaj. Hráč je po víťazstve povinný nahlásiť výsledok pri stole rozhodcov, ktorí rozhodujú o ďalšom chode turnaja. Po ukončení turnaja príde na rad už len odovzdávanie cien a vyhlásenie výsledkov.

Máte aj nejaký svoj športový vzor? 

Mojím vzorom bol Braňo Filípek, ktorý ma zoznámil s tými najlepšími slovenskými hráčmi. Postupne som od nich čerpal rady a snažil som sa im herne vyrovnať.

Aké sú vaše najbližšie ciele v tomto športe?

Moje osobné ciele sú, samozrejme, tie najvyššie, no veľmi dobre si uvedomujem, že je to cesta zložitá a náročná. Po účasti na tohtoročných majstrovstvách Európy v talianskom Caorle som plný elánu a odhodlania ísť do toho naplno. V súčasnosti sa chcem stať reprezentantom Slovenskej republiky a zúčastňovať sa na všetkých medzinárodných turnajoch, ktorých sa reprezentácia zúčastní, keďže reprezentantom časť nákladov prepláca šípkarská federácia. V opačnom prípade si hráč musí všetko hradiť sám, prípadne si zohnať nejakých sponzorov. Mojím ďalším cieľom je zjednotiť roztrúsené šípkarské družstvá Senického, Skalického a Myjavského okresu do jedného celku, ktorý by dokázal fungovať kompaktne. V prípade úspechu by to bola jedna z najväčších šípkarských organizácií na Slovensku.


Zdroj : https://zahorak.sk/8961/sipkar-jaroslav-marecek-stat-sa-reprezentantom-slovenska-a-zjednotit-region/

Na našich stránkach nájdete aj tieto profesiálne šípkové automaty:http://www.dartex.sk/sipky-1/komercne-sipkarske-automaty
Ale zatiaľ si môžete potrénovať aj na nekomerčných šípkarskych automatoch, ktoré ponúkame od rôznych svetových značiek :http://www.dartex.sk/sipky-1/nekomercne-sipkove-automaty-sisalove-terce
Ak my ste potrebovali len príslušenstvo na hranie zakúpite ho : http://www.dartex.sk/sipky-1/sipkarske-prislusenstvo



Publikované: 15. 06. 2020

Galéria k článku