Šípky

 

     Šípky je šport, v ktorom sú malé raketky (šípky) hádzané na kruhový terč pripevnený na stenu. Hoci v minulosti boli použité rôzne terče a pravidlá, termín "šípky" sa zvyčajne vzťahuje na štandardizovanú hru zahŕňajúcu špecifický návrh dosky (terča) a súbor pravidiel. Okrem toho, že je to profesionálna súťažná hra, šípky sú tradičnou krčmovou hrou, ktorá sa bežne hrá v Spojenom kráľovstve a Írskej republike,  Holandskom, Belgickom, Nemeckom, naprieč škandinávskymi krajinami, Spojenými štátmi, Austráliou a inde.

Terč  na šípky

     Terč môže mať svoj pôvod v priereze stromu. Starý názov terča "butt"; slovo pochádza z francúzskeho slova but, a znamená "target" (cieľ).

     Všeobecne sa hovorí, že štandardný číslovací plán s 20 na vrchole bol vytvorený v roku 1896 tesárom Lancashire Brianom Gamlinom .V priebehu rokov a na rôznych geografických lokalitách sa však použilo mnoho ďalších konfigurácií. Najmä terče Yorkshire a Manchester sa líšia od štandardného terča v tom, že nemajú trojnásobok, len dvojité a bullseye, terč Manchester má menší priemer, s hracou plochou iba 25 cm .Ďalšou variáciou je terč London Fives. Ten má len 12 rovnakých segmentov s číslicami 20, 5, 15, 10, 20, 5, 15, 10, 20, 5, 15, 10.

Zloženie šípky

     Každá z troch šípok ktoré má hráč k dispozícii sa skladá z hrotu, telieska, násadky a letky. Časti šípky sa do seba šróbujú, letka zasúva. Časťou šípky môžu byť aj gumové krúžky zabraňujúce odšróbovaniu alebo perka brániace vypadnutia letky.

     Oceľové hroty (steelové) sa používajú v klasickej variante šípok, pri ktorej sa hádže na sisalový terč.

     Plastové hroty (softové) sa používajú v elektronickej (modernej) variante. Šípky sa hádžu na plastové segmenty s dierkami. Terč je vybavený automatickým počítadlom s možnosťou nastaviť druh hry a počet hráčov.

Bodovanie v šípkach

  1. a) tzv. Single = hodená hodnota v najväčšom najširšom poli (× 1);
  2. b) tzv. Double = hodená hodna v najväčšom úzkom poli (× 2);
  3. c) tzv. Triple = hodená hodnota v prostrednom úzkom poli (× 3)

Šípky –najdôležitejšie zväzy



Publikované: 18. 06. 2019

Galéria k článku