Na biliard v slušnom oblečení

Slovensko nepatrí medzi krajiny s veľkou biliardovou tradíciou, ale pomaly sa rozbieha aj u nás a zvyšuje sa jeho kultúrna úroveň. „Pokiaľ ide o ligy, celoslovenská súťaž má k dispozícii tri úrovne. Prvá, najzákladnejšia, teda regionálna, je druhá liga, rozčlenená teraz do piatich podsekcií,“ vysvetľuje Tomáš Legerský, spoluzakladateľ biliardového klubu Ružomberok, ktorý práve zastáva funkciu predsedu Dozornej rady Slovenského biliardového zväzu.

Úroveň biliardu

„Na druholigovej úrovni sa hrá biliard často ešte krčmovým spôsobom, hráči sú vyslovene začiatočníci, nepoznajú kultúru hry, nie sú do nej ešte takí zasvätení, a hlavne ani herné skúsenosti, ktoré majú, nedosahujú úroveň celoslovenskej súťaže.“ Každý víťaz druhej ligy má možnosť zahrať si prvú slovenskú ligu, ktorá je rozdelená na prvú ligu sever a prvú ligu juh. Tímy, ktoré majú ešte vyššie ambície, sa potom dostanú do našej najvyššej ligovej súťaže, ktorou je extraliga Slovenska.

Hráčska biliardová kultúra

Tu vidno pokrok a hráčsku kultúru, hráči už nechodia na zápasy v teplákoch alebo v džínsoch, ale sú oblečení v klubových dresoch. Základný klubový dres by mal pozostávať z nohavíc tmavej farby, nie džínsov, k nim patria poltopánky tmavej farby a polokošeľa alebo košeľa, ktorá môže niesť logo tímu alebo družstva. Túto minimálnu kultúru by mal dodržiavať každý hráč pri nastúpení na zápas.

K biliardu si môžete obliecť, čo len chcete, ak hráte na vyššej úrovni, dôležité je
spoločenské oblečenie. Napríklad táto dáma (viď foto) modelka Vlada Rosljaková, si obliekla
kostým od dizajnérky Stelly McCartney. Aj napriek tomu,tágom netrafila ani jednu guľu.



zdroj:https://zena.sme.sk



Publikované: 30. 10. 2019

Galéria k článku