Biliardové príslušenstvo

Biliardové tágo

Cena jednotlivých tág sa pohybuje niečo vyše desiatky eur až po stovky eur. Kedže drevo je surovinou, ktorá tvorí drvivú väčšinu hmoty tága, tento cenový rozdiel práve spôsobuje jeho kvalita. Kvalita dreva ako taká však nemá nijaký vlpyv na kvalitu vašej hry, môže ovyplvniť len životnosť tága, takže pokiaľ na to máte, môžete vyhrať aj napríklad majstrovstvá sveta s akýmkoľvek kusom dreva, ktoré sa už za tágo dá považovať (s obyčajným lacným tágom z obchodu hráva aj napríklad Stephen Hendry, ktorý s ním niekoľkokrát vyhral majstrovstvá sveta v snookri).  Samozrejme to platí aj opačne – môžete mať tágo za milióny, no pokiaľ to nebudete vedieť hrať,  veľa vody vo svete biliardu nenamútite.

Najdôležitejšou časťou tága je koža na špičke tága, ktorá je umiestnená na jeho užšom konci. Toto je jediná časť tága, ktorá (pri správnom odohratí strku) prichádza do kontaktu s guľou.  Pre čo najlepšie trenie medzi kožou a guľou sa na túto nanáša vrstva kriedy (uhličitanu vápenatého).

 

Druhy  biliardových tág

Rozdiely medzi jednotlivými tágami sú okrem kvality dreva aj taktiež v počte dielov, z ktorých sú zložené. Najčastejšie sa stretnete s jednodielnymi a dvojdelnymi tágami, trojdielne sú občasnou výnimkou. Počet dielov samozrejme takisto nemá na hru nijaký vlpyv, zahájenie výroby takých tág bolo len vyriešním problému s ich nekompaktnosťou a umožením hráčom, brať si svoje tágo vždy so sebou v taške alebo kufríku na to určenom.

Existencia rôznych druhov biliardu podnietila aj vznich rôznych druhov tág.  Snookrové tágo napr. je narozdiel od poolového menšie, kedže to isté platí pre gule. Hráči špecializujúci sa na umelecký biliard používajú sady 10-20 tág, každé určené na iný druh trick shot-u. Taktiež môžme tága rozlíšiť tága podľa ich funkcie, najčastejšie sú využívané  tzv. „jumpovacie“ tága, ktoré sú omnoho kratšie a lahšie než tága používané na bežnú hru (tie merajú obvykle od 120 do 150 cm) a slúžia na preskakovanie gúľ, „breakovacie“ tága, teda tága urečené na úvodný rozstrel. Za zmienku stojí ešte tágo prezývané „sneaky pete“ čo je dvojdielne tágo, ktoré má spoj, ktorý spája jednotlivé diely maskované tak, aby tágo vyzeralo ako obyčajné jednodielne, čo má u súpera evokovať dojem, že hráč je len neskúsený amatér.

Biliardové gule

Prvé biliardové gule boli vyrábané z dreva, neskôr z hliny, no a tú na niekoľko stoviek rokov vystriedala slonovina. Stala sa tak populárnou, že populácia slonov kvôli výrobe biliardových gúľ začala alarmujúco klesať a to hlavne kvôli tomu, že z jedného páru sloních klov bolo možné vyrobiť nanajvýš osem klasických biliardových gúľ. V polovici 19. storočia boli výrobcovia gúľ nútení prestať s využívaním slonoviny na výrobu gúľ, no neboli schopní nájsť žiadny alternatívny materiál, z ktorého by gule vyrábali. Riešenie prišlo až potom, ako bol vyhlásený konkurz, súťaž s odmenou 10,000$ tomu, kto túto alternatívu nájde.  Podarilo sa to v roku 1869 Johnovi W. Hyattovi, ktorý prišiel s materiálom zvaným nitrocelulóza. Hyattov nápad však nikdy nedosiahol komerčný úspech, pretože zmes potrebná na zhotovenie gúľ často pri výrobe explodovala, čo bolo pre výrobcov neprijateľné. Výrobcovia začali postupne experimentovať z rôznymi druhmi syntetických materiálov a súčasné gule sú vyrábané hlavne z fenolovej živice, ktorá sa využíva napríklad aj na výrobu bakelitu.

Rack - trojuholnik

Rack je označenie  pre trojuholník vyrobený z dreva prípadne plastu slúžiaci na rýchle a presné nastavenie gúľ do tvaru pyramídy. Využíva sa hlavne v poole a snookri, karambolové hry ho nevyužívajú.

Hrabličky, mosty a predĺženia

Všetky  slúžia na možnosť efektívneho zahrania strkov v prípadoch, kedy hráč so svojim tágom na danú goľu nedočiahne. Hrabličky a mosty sú akými druhým tágom, ktoré však na svojom konci nemajú špičku, ale stojan, o ktorý opriete svoje tágo. Predĺženie sa primontuváva na samotné tágo. Jednotlivé nástroje je samozrejme možné kombinovať podľa potreby, čím sa však zvyšuje náročnosť strku.



Publikované: 03. 10. 2019

Galéria k článku