Ako si vybrať správny biliard ?

Biliard umiestnený v domácom pánskom klube, v hale, obývačke alebo napríklad v zimnej záhrade - tento trend celebrít sa postupne rozširuje do bežných domácností. "Hrací stôl" sa postará o rodinnú zábavu, vystrnadí nudu z dýchánkov s priateľmi a k tomu dodá interiéru nádych veľkoleposti. Záleží však na tom, či siahnete po správnom modeli. Tak ideme na to ...

1. Druh biliardu

Dobre si rozmyslite, aký typ biliardu je pre vás ten pravý. Kúpte si domov taký, na ktorý ste zvyknutí, alebo ktorý je vám sympatický. Toto sú tri základné druhy:

  • Karambolový stôl nemá diery, v hre sú 3 alebo 4 gule s priemerom 61,5 mm, na biliardovom počítadle sa zaznamenávajú tzv. karamboly čiže vzájomné dotyky gulí.
  • Najpopulárnejší poolový stôl má 6 dier, hrá sa s 16 farebnými guľami s priemerom 57,2 mm, cieľom hráčov je trafiť sa guľami do dier.
  • Snookerový stôl je určený pre atraktívnu, avšak veľmi náročnú hru s 22 farebnými guľami s priemerom 52,4 mm. Postupným potápaním guľou do vreciek sa hráč snaží dosiahnuť čo najvyššieho bodového zisku.

Dartex TIP: Ak sa nemôžete rozhodnúť pre ten či onen typ, alebo hry radi striedate, kúpte si poolový biliardový stôl a k nemu tzv. karambolovú vložku - budete mať riešenie 2 v 1. Ak ani to nestačí môžte si biliard zakryť doskou , ktorá z neho vyčarí jedálensky alebo pinpongový  stôl.  


2. Veľkosť biliardového stola a miestnosti

Na biliard musíte mať doma dostatok miesta, vrátane priestoru na pohyb ľudí okolo stola a na manipuláciu s tágami. Tu počítajte s rezervou približne 1,5 m na všetky strany od biliardu, pričom pool je vďaka veľkosti tága ešte o niečo priestorovo náročnejší:

  • Najmenší biliardový stôl zaberie 160 x 80 cm.
  • Pool teda vyžaduje miestnosť s rozmermi minimálne 464 x 384 cm.
  • Karambol si doma zahráte v miestnosti o rozmeroch aspoň 450 x 370 cm.

Obyvatelia garsóniek, nezúfajte, existujú aj prenosné mini biliardy za pár desiatok eur.

3. Dizajn biliardu bez kompromisov

Dizajn biliardu súvisí s voľbou materiálov - tie drahšie zaručia nielen vyššiu životnosť a lepšiu údržbu, ale aj elegantný vzhľad. Ďalšou kapitolou sú farby a celkový štýl - oboje musí každý prispôsobiť konkrétnemu interiéru a subjektívnemu vkusu.

  • Gulečníkové stoly sa vyrábajú v minimalistických líniách aj v rustikálnych tvaroch.
  • Tradičná farba plátna je zelená, popr. modrá, stále obľúbenejšie sú rôzne odtiene červenej , béžovej a šedej.
  • Veľmi dôležitým "módnym" a zároveň praktickým doplnkom je ochranný poťah na stôl. Páči sa Vám poťah z koženky, zo zamatu, z nylonu alebo z igelitu? So strapcami alebo so vzorom? Záleží len na vás!

4. Materiál biliardu verzus cena

Možno vás prekvapí cena biliardov. Odvíja sa od použitých materiálov a pokiaľ ide o výrobu na zákazku cena sa pohybuje od 800 Eur.

  • Najkvalitnejšia hracia doska pod plátnom je vyrobená z bridlice, bonusom sú potom výborné herné vlastnosti. Bridlicové dosky sa nedeformujú a vykazujú báječnú stabilitu. Rozhodne sa vyhnite lacnej doske zo skla, MDF alebo PVC! Nejdú vyvážiť a gule sa na nich môžu správať ako "opité".
  • Kvalitný rám, ktorý podopiera dosku, býva vyhotovený z masívneho dreva alebo z kovových profilov.
  • Mantinely, teda laicky povedané okraje stola, sa vyrábajú ručne z javorového, bukového alebo dubového dreva.

 

Hrať biliard je zábava a nielen to!

Vedeli ste, že Albert Einstein považoval gulečník čiže biliard za úžasný tréning myslenia? A pretože biliard nie je výsadou len mužov, potešíme predstaviteľky nežného pohlavia - počas jediného náruživého biliardového zápolenia si spevníte svaly a spálite stovky kalórií!

 Zdroj : www.biano.sk , www.dartex.sk 
            



Publikované: 18. 11. 2019

Galéria k článku