Air Hockey

Vzdušný hokej alebo Air hockey je spločenská hra, ktorá sa vyvinula zo stolného hokeja. Vynašiel ju Bob Lemieux v roku 1972, pracovník americkej firmy na biliardové stoly  Brunswick Bowling & Billiards. Je určená pre dvoch hráčov a cielom je dostať puk pomocou špeciálnej „hokejky“ do súperovej bránky.

Konštrukcia  Air hockey

Hraciu plochu tvorí doska vyrobená z nerezu s množstvom drobných otvorov. Tými prúdi vzduch z ventilátoru umiestneného pod doskou a vytvára vankúš, po ktorom môže puk kĺzať bez spomalujúceho trenia. Na kratších koncoch hracej dosky sa nachádzajú otvory slúžiace ako bránky, okraje stola sú vybavené mantinelmi. Puk je vyrobený z polykarbonátu, hráči ho odrážajú zvláštnou hokejkou v tvare cylindra, ktorá sa drží za hornú časť a plochým spodkom kĺže po doske. Menšie vzdušné hokeje sú prenosné, väčšie tvoria samostatné pevné stoly. Existujú aj automaty, v ktorých sa ventilátor spúšťa hodením mince.

Pravidlá Air hockey

V rekreačnom vzdušnom hokeji záležia pravidlá na dohovore hráčov, existujú preto rôzne varianty, ako utkanie dvojčlenných tímov alebo hra, v ktorej platia len góly dosiahnuté odrazom od mantinelu. Naproti tomu v súťažnom stolnom hokeji, ktorý riadi organizácia Air Hockey Players Association (AHPA), je stanovené minimálny rozmer ihriska 220x110 cm a tlak vzduchu najmenej 250 kubických stôp. Hráč sa môže puku dotknúť len hokejkou a nesmie hrať na súperovej polovici,  na strelu má časový limit sedem sekúnd a hrá sa do sedem gólov.

Majstrovstvá sveta v Air hockey

Od roku 1978 sa každoročne hrá majstrovstvá sveta profesionálov vo vzdušnom hokeji, jeho najúspešnejším účastníkom je Američan Danny Hynes s jedenástimi titulmi.



Publikované: 08. 08. 2019

Galéria k článku