5 vecí, ktoré ste o šípkach (možno) nevedeli

 


Šport, ktorý neustále naberá na popularite, má dlhú a bohatú históriu siahajúcu až do štrnásteho storočia. Za vyše sedemsto rokov histórie šípok sa toho udialo veľa, preto je možné, že niektoré fakty budú pre mnohých z vás nové. Ide o hru, ktorá v hráčoch prebúdza súťaživého ducha, spája priateľov po baroch a pre tých hanblivejších sú šípky skvelým prvým krokom k nadviazaniu konverzácie. V tomto článku si povieme o piatich zaujímavostiach, ktoré ste o tejto hre pravdepodobne nevedeli.

Boli prostriedkom, ako vojakov udržať na bojisku

O zrode šípok je hneď niekoľko verzií, no tá najpravdepodobnejšia je hneď tá najstaršia a zavedie nás, ako som už spomínal, do anglického kráľovstva začiatkom štrnásteho storočia. V časoch rytierov v nablýskanej zbroji a početných bitiek o hrady a zámky potrebovali vojaci zábavku medzi ťaženiami, aby ani len nepomysleli na to, že by dezertovali. Nemali však ani šípky, ani terče. Používali hroty šípov, ktoré hádzali do dna prázdneho vínového suda. Zlepšovali si tak svoju mušku, predvádzali svoje schopnosti a v neposlednom rade uzatvárali medzi sebou stávky. Keď im vzali sud, pretože bol potrebný na novú várku vína, použili prepílený kmeň stromu, ktorého letokruhy slúžili na počítanie bodov.

Kedysi boli šípky ilegálne

V roku 1908 bol majiteľ pubu v Leedse zatknutý, pretože dovoľoval ľuďom vo svojom podniku hrať šípky. V tom čase sa totiž považovali za tzv. hru náhody (z ang. game of chance) a radili sa tak napríklad ku kockám, kde o víťazovi rozhoduje náhoda a nie jeho schopnosti. Na súdne pojednávanie si majiteľ baru zavolal miestneho šampióna v šípkach Williama Annakina, ktorý pred zrakmi všetkých prítomných trafil tri šípky do takmer rovnakého a dopredu zvoleného miesta. Nasledoval súdny úradník, ktorý Annakinov počin nedokázal ani náhodou zopakovať, obvinenia boli zrušené a šípky boli oficiálne označené za hru zručnosti (z ang. game of skill).

Prvé terče boli z brestu

V časoch dávno minulých používali majitelia podnikov solídne kruhové bloky z brestu namiesto klasických terčov, ktoré poznáme dnes. Tie boli pomaľované pre zvýšenie pevnosti, no aj napriek tomu sa v nich začali objavovať diery pomerne skoro. Takéto terče boli zvesené a cez noc namáčané, aby sa otvory zacelili, čo nebola vôbec ľahká práca v prípade, že ste mali halu s dvadsiatimi brestovými terčmi.  

Existujú aj ďalšie hry okrem „501“

Nie každý šport sa môže pochváliť tým, že sa ho dá hrať hneď v niekoľkých variáciách. Najznámejšou hrou so šípkami je, samozrejme, tzv. 501, no existujú aj mnohé ďalšie ako Around the Clock, Chase the Dragon, Hoggern, Shanghai, Killer, Cricket, Grand National, High Striker a Mulligan, či aj samotné stávky na šípky, v prípade, že sa vám momentálne nechce zapájať do hry. Najväčšou istotou je dnes svetová jednotka Michael van Gerwen. Spomínané hry sa odlišujú pravidlami, technikou, počtom hráčov, či bodovacím systémom. Niektoré sú najmä pre začiatočníkov, iné sú výzvami pre pokročilých.

Čísla nie sú náhodné

Čísla na terči sú strategicky rozmiestnené tak, aby nabádali k presnosti a trestali nepresnosť. Stačí milimeter a namiesto slávy bude hanba. Malé čísla ako päť a jeden majú medzi sebou dvadsiatku, tri a dva obkolesujú sedemnástku, štyri a jeden zase trestajú za netrafenie osemnástky. To nie je náhoda, no dopredu premyslená lesť. 
Spomeňte si na tieto fakty najbližšie, keď budete hrať šípky so svojimi priateľmi v bare, istotne mnohých ohúrite. Nech vám to dobre triafa!

zdroj: pixabay.com
zdroj: www.iam180.sk



Publikované: 19. 08. 2020

Galéria k článku